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I 31 Frequently Asked Question (FAQ)
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In FY16-17, my income from salary is Rs.5.90 Lakh it Iinvested Rs.1.00 Lakh in specified tax saving

schemes shall I get tax rebate of Rs.5000 as declared in budget 2016.

Yes, because your total taxable income is (5.9-1.0=) 4.9 Lakh i.e., not exceeding Rs. 5 Lakh. So tax
rebate of Rs. 5000 u/s 87 A, shall be allowable.

In FY15-16, my income from salary may be Rs.6.50 Lakh. My employer and I have invested Rs.50,000

and 50,000 each in new pension system which is 10 % of salary. I have invested Rs.1,50,000 in PPF

how much I can claim as deduction from income?

From FY11-12, you may claim employer's contribution Rs. 50,000 in addition to the Rs.1.5 Lakh as
limit specified u/s 80 CCE, thus your income from salary shall be Rs. 6.50 Lakh + 50,000 i.e. Rs.
7,00,000 and you may claim total deduction for Rs. 2,50,000 i.e. 1,50,000 (u/s80C)(PPF) +50,000
(u/s80CCB(2))(employee contribution) + 50,000 (u/s 80CCB(IB) (employer contribution) ; thus net
taxable income shall be Rs. 4.5 Lakh.

I am a salaried employee and my taxable income (total income) (salary income +other income etc —
deductions u/s 80 C etc.) is more than 5 Lakh in FY15-16. can I file paper return through CA as usual?

No, you have tofile return electronically, but with or without digital signature as you desire.

What are the new provision for small professional CA, Engineer, Doctor; etc.?
From FY-16-17, the professional whose annual gross receipts in a financial year is up to Rs. 50 lakhs
can estimate hisincome at the rate of 50% of the gross receipts.

What are the new provisions of income tax for businessmen?
From FY16-17, the businessmen whose annual turn over is up to Rs. 2 crore can estimate his income

@8% of total turnover and file return. There is no need to maintain specific books of account. For
knowing the formula of zero income tax for those businessmen please read page 42-43 of the magazin.

I have paid interest of loan taken for higher education (B.Com) of my child and wife. Can I get
deduction under section 8OE for financial year 2016-17?

Yes, from FY 09-10, the Individual can get deduction for the Interest paid during first 8 years against
the loan taken for higher education (includit®. Com also) for his dependent or independent children

or spouse (wife / husband).

[ have paid Premium of Rs. 9,000 for Health Insurance of my wife & Premium of Rs. 20,000 for Health
Insurance of my mother (Sr. Ctz) in FY, 2015-16 through cheque than also paid Rs.6000 for preventive

health check up of selfin cash . How much amount is eligible for claiming rebate from income tax?

U/s 80D - an Amount of Rs. 14,000 {9,000+5,000(spent 6000 for health check up but allowable is
5,000)} is eligible for deduction from income & From FY08-09, in addition to above, an amount up to
Rs. 20,000is also eligible for deduction from income for health insurance of Sr. Ctz parents. Thus, total
Rs.34,000is eligible for deduction from FY15-16.
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Can I get deduction from income against investment made in Bank/PO fixed deposit for 3 years in the

financial year 2010-11?

No. Investment made in scheduled bank / PO as fixed deposit for 5 years & more is only eligible for
deduction u/s 80 C with overall limit of Rs.1 Lakh Including investment made under 80 CCC & 80
CCD).Loan against investment made in FD in not allowed and interest earned every year on FD, is
taxable.

Whether form 16 issued by office after downloading from website is valid?

Yes, as per circularno 4 dtd Apr 17, 2013 issued by department of Income tax, DDO hasRaissueé

of form 16 after downloading fromwww.tdscpc.gov.in., where automatic serial number shall also get
printed in“ partA’ of Form 16.

What is the penalty for not filing Income tax return andwhether returns can be filed after the due date?

Yes, returns can be filed after due date but up to the end of assessmentyeatr, i.e., for financial year 2015-
16 thereturns can be filed up to Mar 31, 2017. If returnis notfiled till this date, then penalty of Rs.5000/-
canbeimposed undersection271.

What are the Income Tax provisions for the capital gain arisen from Sales—Purchase of shares?

If share (equity) / units of equity-oriented mutual fund are sold after 1 year from purchasevdaie &
investment purpose, then capital gain, arising from such transfer will be treated as long term capital gain
and shall be fully tax-free, otherwise capital gain, will be treated as short term capital gain & taxed @
15%u/s,111A& 115AD

When is it necessary to get the accounts audited ?

Under sections 44 AB of Income Tax Act, if the total sale or receipts of a Businessman in a financial year
is more than Rs. 100 Lakh orincome from profession is more than Rs. 50 Lakh, andincome notdeclared
per estimated income scheme then auditing of accounts through Chartered Accountantis compulsory.

What is the difference between Total Income & Gross Total Income?

Summation of Income from different sources to an assessee is ¢ated Total Income and after
making deductions under section 80CCC to 80U, the balance amount is Batédcome. Itis also
called aguaxable Income.

Can deductions of House Loan Interest & HRA can be claimed at the same time ?

Yes. If you are residing in a rented house & you have purchased/constructed a house by taking loan but
because of business or service you are not residing in that house & the house is vacant (i.e. not given on
rent), thenyou can claim both house loan interestand HRA simultaneously .

[ have taken loan from my office for constructing a house but repayment is being adjusted against

principal amount. Can I claim for accrued interest on loan?
Yes. Deduction of accrued interest is allowed under section 24 for self-occupied house up to upper

limiti.e. Rs. 2.0 Lakh, means actual repayment of interest is not necessary.
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